Choď na obsah Choď na menu

Asus P8Z77-V PRO Thunderbolt

4. 9. 2012

 

 

Asus P8Z77-V PRO Thunderbolt 

 

 

Stredná trieda, veľká konkurencia

 

Táto doska radu PRO je vskutku univerzálnym produktom - poslúži rovnako dobre hráčom ako pre stavbu pracovnej stanice alebo domáceho multimediálneho počítača.

 

detail_2.jpg

 

 

Úprimne, prvé rozumnejšie (Z77 Express) základné dosky začínajú niekde okolo cenovky 150 € s DPH. Mám samozrejme na mysli plnohodnotné ATX modely do bežných počítačových skríň. Tu môžete namietať, že existuje viacero "papierovo" solídnych dosiek s cenou ešte nižších. Áno, máte pravdu, ale ja by som takú dosku určite nechcel; orezané napájanie, lacné PCB a súčiastky sú nedobrým znamením a neslávnu investíciou do budúcnosti počítača a jeho stability. Pokiaľ nie ste striktne obmedzení rozpočtom niekoľkých tisíc, pre výkonnejšie CPU Core i5-i7 začínajú rozumné voľby až nad spomínanými štyrmi tisíckami korunami. Pomyselná stredná trieda tu začína niekde nad 170 € s DPH a tiahne sa až do sumy pod 200 €. Ideálnym kompromisom sú modely okolo hladiny 175 eur. Tam už nájdeme veľa zaujímavých modelov o ktorých kvalitu sa báť nemusíme.

 

 

Dnešná doska v teste stojí s DPH 175 €. Nie je to lacná doska, avšak ani nejako závratne drahý produkt. Za to čo ponúka je cena primeraná a podobne vybavenú dosku od iného výrobcu v tejto cene nezoženiete. To bol tiež dôvod k jej recenzii: priniesť dosku, ktorá nie je nijako zaujímavá, by ma nebavilo. Táto doska má na trhu len jediného vyrovnaného súpera, za podobnú cenu ponúka aj podobnú výbavu. Týmto sokom je doska MSI Z77A-GD80 v novej verzii s rozhraním Thunderbolt. Ďalšie podobne vybavené dosky s týmto portom ponúka Gigabyte, ale o 70 eur drahšie.


Dosku, ktorú vám dnes predstavím, je solídnym kompromisom medzi výbavou, možnosťami a cenou. Nejde o úzko profilovaný produkt mieriaci do určitej skupiny zákazníkov. Ide o dosku univerzálnu, ktorá nájde uplatnenie ako v hernom počítači, tak aj ako pracovnú stanicu. Vďaka WiFi portu a unikátnej aplikácii WiFi-Go potom možné dosku použiť ako komplexné domáce centrum zábavy. Možno na nej postaviť výkonný herný stroj a zároveň streamovať multimediálny obsah do domáceho kina alebo ďalších zariadení. Vďaka mohutnej výbave porty a výstupy možno tiež dosku dosť dobre použiť ako základ výkonnej pracovnej stanice s vysokou konektivitou a produktivitou. Doska sa nezľakne ani vysokého pretaktovania a dobre poslúži aj nadšencom a hráčom, ktorí radi svoj počítač stále nejako ladia. Kvalitné napájanie a BIOS im v tom pomôžu. Doska ale ponúka samozrejme viac, pozrime sa hneď v úvode čo dnes model ponúka:

 

Solídna výbava

 

uvod1.png

 

 

Patrí do série "V PRO", čo je vyššia stredná trieda. Asus má ponuku jasne štruktúrovanú a čitateľnú. Najnižšie modely sú "M PRO", nasledujú "V LE, LX" a "V PRO". Najvyšším univerzálnym modelom je potom rad "V DELUXE". Občas má výrobca ešte v ponuke model s označením "PREMIUM" s maximálnou výbavou a pribalenou hromadou "zbytočností". V sérii Z77 ju nájdeme tiež. Vyššie dosky už sú len tie hráčske a pre extrémne taktovania. Všetky spomínané dosky mieria do rôznych segmentov trhu a líšia sa samozrejme výbavou a cenou. Rozdiel medzi modelmi PRO, DELUXE a PREMIUM ale tkvie len v maličkostiach a z pohľadu výkonu / výbavy a ceny jasne víťazí model PRO. Čo všetko ponúka v základe sa pozrime na obrázok.

 

Výrobca sa pýši hlavne digitálnym napájaním rešpektujúci štandardy Intelu do bodky. Napájanie je dôležité, väčšinu zákazníkov ale skôr zaujíma výbava. Tá pozostáva hlavne z WiFi karty, ktorá by bola len bežnou záležitosťou, vďaka aplikácii WiFi Go ale získava jej využitie úplne iných rozmerov. Pribalená je aj malá anténa. Doska disponuje štyrmi výstupmi na monitory. Nájdeme tu HDMI, DisplayPort (cez Thunderbolt), DVI a DSUB. Vo výbave nechýba veľa USB 3.0 portov, spomínaný univerzálny Thunderbolt a dostatok PCI (e) slotov. K profi výbave potom patrí sériový port a TPM konektor. Zákazníka určite poteší aj osem SATA portov. Ako som už povedal, výbava je veľa slušná a od drahších modelov radu DELUXE / PREMIUM sa líši len v drobnostiach.

 

Predstavenie dosky

 

board1.jpg

 

 

Cena dosky sa pohybuje od 160 € s DPH v lacnejších obchodoch až po 180 € v tých tradičných a drahších. Doska sa drží osvedčenej farebnej schémy dosiek posledných niekoľkých modelových radov - kombinácia modrej a bielej farby. Dizajn je podarený, striedmy a zaujímavý. Škoda len, že sa v tej záplave podobných modrých dosiek už málokto vyzná. Je potrebné čítať pozorne názov dosky, aby ste nekúpili niečo iné.

 

Obsah balenia a príslišenstvo

 

box1.jpg

 

 

box2.jpg

 

 

Krabica je tradičného Asus designu. Čierna škatuľa so žltým logom a popisom najdôležitejších vlastností dosky. V rovnakom balení dnes kúpite väčšinu základných dosiek od tohto výrobcu, lacných i drahých. Nasleduje pohľad na príslušenstvo:

 

box3.jpg

 

 

Výbava je solídna. Na obrázku vidíte manuály, CD a nálepky na porty. Ďalej si všimnite štyry SATA káble, USB 3.0 bracket a antény pre WiFi. Výrobca pribalil aj jeden SLI mostík. Ďalej tu máme WiFi modul, Q-konektory a zadný panel. Zoznam obsahu krabice nasleduje:

 

manuály

zadný panel

 

SLI mostík

DVD s drivermi

4x SATA kábel

Q-konektory

WiFi karta

anténa

USB bracket

Cena dosky: 185 € s DPH

 

Základná doska- layout

 

board2.jpg

 

 

board_small.jpg

 

Rozloženie komponentov je viacmenej tradičné, je vidieť, že výrobca viacmenej prepoužil design dosiek minulej (P67/Z68) aj tejto (Z77) generácie. Úprimne je tu jasné, že nie je veľa možností k zmenám. Doska je rovnako vydarená, ako vzhľadovo tak rozmiestnením slotov. PCI-E porty sú ale umiestnené celkom rozumne a prakticky vzhľadom k využitiu dosky. Umiestnenie všetkých ďalších dôležitých komponentov je obvyklé, porty sú u okraja dosky. Pozor si dajte len na vysoký chladič High-end pamätí. Ak využijete iba odporúčaný modrý, kolízie sa báť nemusíte. Výbava PCI-E slotov je maximálna, doska nesie tri PCI-E x16 slotov a dvojicu x1 slotov. Do profi / zábavné sféry ju potom posúvajú dva PCI sloty. Stále existuje viacero solídnych kariet iba pre PCI. Rozloženie liniek v slotoch PCI-E si preberieme za chvíľku. Nechýba ani dostatok SATA a USB portov, vrátane Thunderbolt a externého USB 3.0. Zamrzí možno snáď absencia stavového displeja, aj keď tu ho nahrádzajú farebné LED diódy u komponentov dosky. Osobne mi najviac chýbali ovládacie tlačidlá, ale niekde sa ušetriť skrátka muselo.

 

board6.jpg

 

Zadná strana dosky nám prezradí počet liniek PCI-E slotov a ukáže roznášací plech pätice procesora. Napájanie procesora je tvorené ôsmimi digitálnymi fázami pre jadrá a štyrmi ďalšími fázami pre grafické jadro procesora. Napájaním sa budeme zaoberať podrobnejšie v osobitnej kapitole.

 

pcie.jpg

 

POZOR! Aby bolo možné použiť všetky tri x16 sloty, je nutné osadiť procesor Ivy Bridge! So Sandy Bridge tretí slot zostane bez PCI-E liniek úplne. Popíšem situáciu s Ivy Bridge CPU. Doska má trojicu "dlhých" PCI-E slotov. Ak osadíte iba jednu grafiku, musíte ju osadiť do prvého tmavo modrého slotu (označenie PCIEX 16_1). Tam bude mať šestnásť liniek. Ak osadíte karty dve, musíte ich osadiť do prvého modrého slotu (16_1) a do bieleho slotu (16_2). Každá karta dostane osem PCI-E liniek. Pri troch kartách (nielen grafiky) bude v prvom slote osem liniek, v ďalších dvoch štyri linky. To ale nie je všetko, táto platforma trpí nedostatkom PCI-E liniek.


Prvý PCI-E slot (16_1) totiž zdieľa linky s prvým PCI slotom, prídavným USB radičom a Thunderbolt čipom. Ak osadíte a budete používať všetky zmienené zariadenia, zostane vám pre grafiku maximálne 10-12 PCI-E liniek (podľa režimu Thunderbolt). To isté platí aj pre ďalšie PCI-E sloty. S druhým z nich zdieľa kapacitu PCI-E x1 slot a PCI slot, osadená karta bude opäť ochudobnená o niekoľko liniek. Ak skrátka osadíte náročnú grafiku a niekoľko ďalších PCI / PCI-E kariet súbežne s USB 3.0, SATA 6G a Thunderbolt, nepôjde vám dobre asi nič. Na toľko zariadení mala mať doska PCI-E prepínač, takto si to budete musieť pri osadzovaní spočítať sami, či máte dostatok PCI-E liniek pre všetky zariadenia.

 

Slajdy

Ide o dosku vybavenú množstvom zaujímavých vlastností, teda sa nezaobídeme bez obligátne porcie Slajdov. K dispozícii ich je opäť veľké množstvo, pozrite sa na tie najzaujímavejšie z nich:

 

tech2.jpg

 

Asus sa svojím digitálnym napájaním chváli v každej prezentácii, má prečo. Ako už sme zistili u starších dosiek (u tejto tiež) je napájací obvod CPU naozaj asi najlepším riešením na trhu s bežnými doskami vôbec. Asus dodržiava predpísané špecifikácie Intelom bez kompromisov a úspor za pár kondenzátorov ako to robia iní výrobcovia. Napájacie obvody Asus sú na trhu jednička...

 

tech7.jpg

 

Ďalší Slajd ukazuje utilitu ktorá vám umožní využiť USB 3.0 skutočne naplno. Stačí nainštalovať aplikáciu a aktivovať zrýchlenie, výkon USB merateľne poskočí hore. Asus šiel ale ešte ďalej, uvádza totiž Asus USB 3.0 Boost kábel.

 

tech11.jpg

 

Zaujímavou funkciou je možnosť update BIOSu bez nutnosti osadenia procesora a pamätí. Malý kontrolér na doske dokáže updatovať BIOS z USB portu automaticky, stačí len dosku pripojiť k zdroju a zapnúť. Na Flash disk sa nahrá BIOS so správnym názvom a doska si ho updatuje sama po stlačení tlačidla.

 

tech5.jpg

 

Funkciu SSD Caching uviedol s touto platformou priamo Intel a Asus ju len vylepšuje a uvádza aj na porty z externých čipov ktoré používa na doske. Funkcie sú jasné, spojiť výhody SSD diskov a klasického úložiska s mechanickým diskom.

 

tech12.jpg

 

Ďalší Slajd ukazuje absolútnu bombu. Aplikácia WiFi Go! ma dostala, po jej inštalácii do PC a mobilu / tabletu môžete práve mobilné zariadenia použiť na ovládanie počítača na diaľku. Váš telefón sa zmení v diaľkový ovládač vášho HTPC, už nie je potrebné nič iné. Dokonca je možné z mobilu spravovať počítač cez vzdialenú plochu bez nutnosti ďalších aplikácií.

 

tech16.jpg

 

Lucid Virt MVP je funkcia tiež dobre známa. Na tejto doske sa ale ponúka nová funkcionalita cez Thunderbolt. Monitor stačí pripojiť práve k tomuto rozhraniu a už sa o nič ďalšieho nemusíte starať. Môžete si zvoliť akýkoľvek Virt mód bez nutnosti prehadzovať alebo prepojovať kábel.

 

tech23.jpg

 

Novinkou tejto rady dosiek je potom aplikácia Network iControl na riadenie sieťovej prevádzky. Všeobecne vo veľký úspech nedúfam, ako sa hovorí "z ... bič neupleteš". Takže za vyskúšanie stojí, zázraky ale určite nečakajte.

 

tech24.jpg

 

Poslednou novinkou je rozhranie Thunderbolt. Asus spoločne s doskami distribuuje zaujímavý dokument o Thunderbolt a jeho implementáciu na jeho doskách. Musím povedať, že na mňa urobila prezentácie dojem. Asus myslel na každý detail, ako sú "zaoblené" spoje na doske pre nižší odpor k TB čipu, správne zvolené umiestnenie. Asus bral do úvahy desiatky požiadaviek a možností ako správne TB implementovať aby nebol brzdený. Vďaka tomu majú dosky Asus ako jediné zaručenú plnú priepustnosť 10 Gbps na kanál. Na časť prezentácie sa pozrite napríklad tu: http://www.anandtech.com/Gallery/Album/2007


Špecifikácia dosky

 

specs.png

 

 

Doska je pripravená pre všetky procesory s päticou LGA 1155. Čipset umožňuje zapojenie dvoch grafických kariet do CrossFire alebo SLI. Osadiť možno iba moduly DDR3 od frekvencie 1333 MHz až do 2800 + MHz. Doska umožňuje nastaviť deličky pamätí podľa špecifikácie Intelu a osadeného procesora. Na vyššie frekvencie ako je najvyššia násobič je nutné sa dopracovať pretaktovaním. Osadiť môžeme štvoricu modulov s maximálnou kapacitou 32 GB pamäte.

 

Na doske je jedna sieťová karta z kontroléra Intel 82579. Doska má trojicu plnohodnotných PCI-E x16 slotov. Kombinácia osadenia sme preberali v predošlých kapitolách. SATA portov je tiež dostatok, z južného mostíka je vyvedených šesť portov. Ďalšie dvojice SATA portov je vyvedená z čipu Asmedia. Doska disponuje šestnástimi USB portmi (šesť USB 3.0). Ďalej na nej nájdeme konektor pre externý WiFi. Novinkou je rozhranie Thunderbolt.

 

rear.jpg

 

 

Zadný panel dosky je vybavený veľmi slušne. Osadenie je nasledovné - Zľava: PS2 + 2x USB 3.0, SPDIF a HDMI, DSUB a DVI, LAN a 2x USB 3.0, Audio konektory a na konci Thunderbolt.

 

Bližší pohľad na dosku

 

detail_3.jpg

 

 

V pravom dolnom rohu nájdeme konektor pre pripojenie počítačovej skrine. Vedľa neho je dvojica modrých jumperov. Jedným mažeme nastavenie BIOSu a druhý vie pridať napätie pre CPU a pamäte. Obe hodnoty možno z maxima 1,92 V zvýšiť na brutálnych 2,3 V. Všimnite si tiež čierne tlačidlo funkcie USB Flashback a trojica USB konektorov. Neprehliadnuteľné sú aj dva prepínače TPU a EPU, rovnako ako zelená LED dióda a niekoľko čipov na doske.

 

detail_4.jpg

 

Obrázok ukazuje všetky SATA porty dosky. Prvé štyri modré SATA 3G porty sú vyvedené z južného mostíka, rovnako tak dva biele SATA 6G. Prídavný čip ASMedia potom pridáva dva SATA 6G tmavo modrej farby. Viac portov doska nemá.

 

detail_7.jpg

 

 

Pohľad do oblasti okolo pamäťových slotov, nám odhalí napájací konektor dosky a veľa ďalších zaujímavostí. Nájdeme tu napájanie pamätí a USB 3.0 konektor. Zaujme najmä konektor ventilátora a tlačidlo MemOK!. Všetko si samozrejme prezrieme neskôr v detaile.

 

Chladenie dosky a teploty

 

detail_5.jpg

 

Nad PCH čipom je väčší pasív z tradičného materiálu (hliníková zliatina). V dlhodobej záťaži sa čip zahreje maximálne na 55 stupňov. To je naozaj veľmi dobrá hodnota. Tu tiež chválim, že je chladič upevnený pomocou skrutiek aj na lacnejšie doske.

 

detail_6.jpg

 

Nad MOSFETy sú dva bloky chladenia. Tie sa naozaj významne zahrievajú. Maximálna teplota v záťaži sa pohybovala okolo 60-70 stupňov. Dôrazne odporúčam MOSFETy ofukovat, najmä pri extrémnom chladení alebo použitie vodného bloku. Kaskádu v zatvorenej skrini časom bez ofukovanie upečiete.

 

napajeni_5.jpg

 

Napájanie procesora je dvanást fázové tvorené plne digitálnou kaskádou z čipov TrenchMOS od výrobcu NXP. Každá fáza sa skladá z dvojice MOSFET Lo a Hi a driveru, všetky sú riadené globálne kontrolérom. Kompletná fáza sa skladá z troch dvoch MOSFET, kvalitné cievky o hodnote 0,68 Uh. Všetky fázy sa potom delia o dvanásť japonských kondenzátorov.

 

detail_9.jpg

 

Doska je samozrejme vybavená prídavným 12V konektorom. Umiestnený je tradične za päticou CPU. V rohu fotografie si tiež všimnite WiFi konektora a niekoľkých čipov Asmedia.

 

detail_10.jpg

 

detail_11.jpg

 

Doska nesie trojicu PCI-E slotov. Sú primárne určené pre grafické karty. Aj pri osadení dvoch grafik, vám ostane dvojica voľných slotov. Rozloženie liniek a odporúčané nastavenie sme už preberali skôr. Na dolnej hrane dosky nájdeme konektor pre audio, TPM a rad USB portov.

 

Bios

Vzhľadom k BIOSu zrejme výrobca nikoho neprekvapí. BIOS v tejto podobe poznáme už z mnohých starších dosiek, vrátane farebnej schémy. Od tejto dosky by človek čakal maximálne možnosti, čo sa samozrejme potvrdilo. BIOS je vybavený kráľovsky, na to sme ale u Asus zvyknutí.

bios_1.png

                             Základná obrazovka s rýchlymi voľbami ..

 

bios_2.png

 

        Základná obrazovka s verziou BIOSu a informáciami o systéme

 

bios_3.png

 

 

bios_11.png

V prvej časti Extreme Tweaker nájdeme voľbu na režim taktovania (Auto, Manual) a základné nastavenie BCLK. Ďalej vidíte frekvenciu pamätí a niekoľko ďalších volieb. V druhej časti vidíme voľby pre takty pamätí, nastavenie procesora a napájanie. V dolnej časti potom začínajú voľby zmeny napájania. Dolný obrázok potom dokladá možnosti zmeny napätia.

 

Pretaktovanie

 

board5.jpg

 

Taktovanie je zaujímavé z dvoch smerov, najprv budeme hľadať maximálnu BCLK. Potom sa pozrieme na možnosti procesora Core i7-2600K a najvyšší stabilný takt uchladitelný vzduchom. K testu sa použil kvalitný vzduchový chladič. K testu sa použil chladič Noctua NH-U12P osadený oboma ventilátory.Ide ale stále o pomyselný High-end. Procesor Sandy Bridge sa použil zámerne, ide taktovať lepšie ako Ivy Bridge bez nárokov na extrémne chladenie. Tiež mám tento čip už overený na rade dosiek a chcem porovnávať porovnateľné a nie miešať rôzne výsledky dohromady.

 

2.png

 

Použila sa posledná verzia BIOSu v čas testovania 1504 ktorú nájdete na webe výrobcu. Tu odporúčam vždy použiť poslednú verziu, je pravdepodobné, že prináša nápravu predchádzajúcich problémov. Ja som ale vo funkčnosti medzi touto a staršou verziou nezistil žiadny rozdiel.

 

Frekvencia BCLK a pamäťou

 

bclk.png

 

Aj keď je táto voľba celkom zbytočná pre náš procesor, pre zamknuté kúsky môže mať zmysel. Maximálne stabilný takt BCLK sa dosiahol 108 MHz čo nie je vôbec zlé. Zároveň sa podrobil skúške aj takty pamätí. Tie si dajú povedať na 2300 MHz. Tu musím teda zhodnotiť, že pretaktovanie bolo úplne zhodné s niekoľkými už testovanými doskami Asus alebo MSI. Výsledky sú ako cez "kopirák". Podobné výsledky ale už dnes zvláda každá druhá doska, čo je pre zákazníka dobré.

 

Taktovanie CPU

 

oc_small.png

 

                          Výsledok v Cinebench R11.5

Možnosti CPU Core i7-2600K bezpečne poznám, je to 5,1 GHz pri napätí 1,4 V. Pre dobrú dosku teda nemôže byť frekvencia 5,1 GHz žiadny problém. To sa tiež potvrdilo, doska Asus si s taktovaním poradila na výbornú. Dosiahla sa stabilita dokonca najviac zo všetkých doteraz testovaných dosiek, čo je celkom prekvapenie. Takt 5,21 GHz pri napätí 1,4 V je úplne výborný. Neviem z akého dôvodu je rozptyl výsledkov na doskách od jedného výrobcu taký, napájanie aj BIOS majú všetky dosky Asus podobné a predsa je tá dnešná v taktovaní lepšia ako drahé extrémne modely - zaujímavé zistenie.

 

Hodnotenie

 

zaverek.jpg

 

 

Spracovanie a výbava

Dnes sme recenzovali základnú dosku strednej vyššej triedy s cenou kúsok pod 180 € s DPH. Ide o univerzálnu dosku pre široké použitie, uplatnenie nájde u hráčov (aj náročných s viac grafikami), ale aj v pracovnej stanici alebo domácom komplexnom zábavnom centre. Hráčov a notorických ladičov poteší solídnym BIOSom, napájaním procesora a možnosťami pretaktovania. Profesionáli ocenia počet PCI / PCI-E slotov, sériový port, veľa USB a SATA portov. Využitie pre Thunderbolt je síce dnes sporné, uplatnenie ale majiteľ určite nejaké nájde (časom určite). Okrem spomínanej výbavy je nutné spomenúť WiFi modul so softvérom WiFi Go!, Ktorý je jednou z najzaujímavejších vlastností dosky pre všetky skupiny potenciálnych kupcov. Tu pre seba nájde využitie každý, bez výnimky. Za svoje peniaze dostáva zákazník naozaj skvele vybavenú dosku s dobrým príslušenstvom.

 

 

Pretaktovanie

Ako som už povedal vo vhodnej kapitole, doska príjemne prekvapila. Podarilo sa na nej pretaktovať procesor najviac zo všetkých testovaných dosiek. Rozdiel je síce len pár desiatok MHz, avšak je merateľný. Všeobecne sú ale schopnosti zhodné s inými doskami tohto výrobcu. Dnes medzi solídne vyrobenými doskami nebývajú v taktování veľké rozdiely, aj keď malé odchýlky nájdeme. Na platforme Z77 Express vám v tomto smere poslúži adekvátne každá druhá doska, ani medzi doskami rôznych výrobcov nebývajú zásadné rozdiely. Aj keď výnimky sa samozrejme nájdu. Zhrnutie pretaktovania je jasné, doska sa hodí aj pre vysoké taktovania a je pre tento "šport" skvele vybavená.

 

Hodnotenie

 

 

zaver.png

 

Všetky obrázky z tejto recenzie nájdete vo fotogálerii.